Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2019 (129)2018 (211)2017 (276)2016 (118)(se alle)

Overraskelsernes dag

onsdag 17. juli 2019
God ringmærkningsdag
af Bent Jakobsen

Vinden svag nordvest 3 m/s og det var et helt andet vejr end de foregående. Så det føltes som en helt befrielse ikke at blive blæst igennem. Skydækket 7/8 men i løbet af dagen opklaring, så turisterne valfartede til stranden, hvor der var en sigtbarhed på +30 km. Temperaturen nåede dog ikke over 17 grader, og vandtemperaturen er nok heller ikke det helt store.

Jan Speiermann og Marianne ankom i går, så Jan deltog i morgenobsen. Fuglene i dag var pga det stille vejr, da også meget mere livlige end de foregående dage.
Enkelte vadefugle passerede med strandskade som talrigest med 68. Derudover 6 almindelige ryler, 3 sandløbere, 2 storspover og 1 lille kobbersneppe.
Igen i dag ankom der suler sydfra for at fiske i vores farvand og der blev til i alt 70. Dog lagde de sig på vandet i dag mellem de 5000 sortænder som lå i en bræmme op mod nord.
1 almindelig kjove lys fase fløj næsten lige ind over hovedet på os mod nord.
Morgenens overraskelse var uden tvivl den fiskeørn som trak ud over havet mod vindmøllerne Horns rev 1 skarpt forfulgt af flere terner som blev ved med mobningen op til flere kilometer ude over havet.
Dagens anden store overraskelse var uden tvivl den grønspætte som kom flyvende ind over stationen og fortsatte op i fyrhaven. En intens eftersøgning gav ikke resultat, men det var da ny årsart for Jan.
Jonas havde ringmærkningstur, hvilket gav ikke mindre end 24 fugle til de 15 deltagere. Her var der også overraskelser i form af sortstrubet bynkefugl han 2K+ og vendehals som var i gang med fældning af 5. håndsvingfjer på begge vinger.
Ringmærkning aflæsninger i (): Vendehals 1, jernspurv 1, sortstrubet bynkefugl 1, gulbug (1), gærdesanger 1 (1), tornsanger 3, gransanger 2 (1), løvsanger 2, topmejse (2), blåmejse 4, gråspurv 3, skovspurv 4, tornirisk 1 (1), gulspurv 1.
Ser med optimisme frem til morgenen i morgen, hvor de lover søndenvind, så måske får vi bedste vadefugledag indtil nu i år. Man har jo lov til at være optimist.
Jan og Marianne bliver til i morgen.

5. hsf i faeldning. 20190717 100651

5. hsf under udvoksning

Sulerne overtager scenen

tirsdag 16. juli 2019
Hyggeligt selskab under obsen
af Bent Jakobsen

Nok en dag med kraftig nordvestenvind 9,3 m/s med stød op til 12,8. Vinden ren nordvest 310 grader, og den ”dejlige” sommertemperatur på 13,3 grader. Overskyet og en sigtbarhed på +10 km. Under hele morgenobsen var det nærmest et ”koldt” lys.

Skurvognen måtte endnu en gang give læ til observatøren, og den første halve time var nærmest fugletom med 1 strandskade og 2 almindelige ryler. Ikke en gang sortænderne rykkede.
Der blev lidt mere liv da ternerne begyndte at komme fra overnatningsplads og flyve op langs kysten, men ikke mindst sidst på obsen overtog sulerne scenen. De kom sydfra, nogle fortsatte nordpå, men rigtig mange begyndte at raste og fiske med sølvmågerne. Normalt når sulerne raster herude ligger de på vandet, men for første gang oplevede jeg at de stod sammen med sølvmåger på den yderste revle. Meget mærkeligt at se en tæt flok suler på 40 stå sammen med mågerne. Så det blev til i alt 180 suler.
Enkelte flokke af strandskader passerede, i alt 40, hvoraf største flok på 23.
Så var det dejligt med selskab under morgenobsen. Ved stålmasten ved skurvognen er en rede af hvid vipstjert i en kasse, og forældrefuglene var i fuld sving med at fodre i kassen. Desuden en familie af sortstrubet bynkefugl holdt også til lige bag skurvognen.
Så er det fantastisk at se hvordan torniriskerne smæsker sig frøene fra sandhjælme. Når de sætter sig på toppen bøjer græsset helt ned.

Guidet tur

mandag 15. juli 2019
Ringmærkning
af Bent Jakobsen

Igen  i dag kraftig blæst fra nordvest, så forventningerne til ringmækningsturen som Jonas havde i dag var ikke store. Men men ikke mindre end 40 deltagere dukkede op.
Heldigvis var der fugle på den første runde, og han genfangede desuden en rødrygget tornskade han, som var mærket 25. maj.
Ringmærkning i alt 8 fugle aflæsning (): gærdesmutte 1, gærdesanger 3, tornsanger 1, musvit 1, rødrygget tornskade (1), lille gråsisken 1.

Koldt og blæsende

søndag 14. juli 2019
af David Manstrup

Vinden var i nordvest og var tiltaget i styrke op til 8 ms, med vinstød op 11 ms. Temperaturen var faldet en smule, og lå på 13 grd, hvilket føles væsentligt koldere på grund af den kraftige vind. Der var igen fyldt med skyer - 8:8, og sigten var en anelse bedre end i går på omkring 15 km. 

Igen en meget stille affære. Morgenobsen fylder ikke engang 2 sider i notesbogen, på trods af at der skrives i intervaller. Den klart mest dominerende vadefugl var ganske forventeligt Strandskade, som der spredt kom lidt flokke af. Da obsen var slut, lå dagstotalen på 118 stks. Alene med den total, var dagen jo bedre end i går, med hensyn til totalen af trækkende vadefugle. Men der kom så til gengæld næsten intet andet. Det lykkedes med hiv og sving at få en Brushane i bogen, som kom hurtigt mod nord i bølgerne. Men ellers kunne dagen ikke byde på noget som helst. I et rutinetjek af måger, sås en flot adult Dværgmåge som det meste af morgenen rastede sammen med flokken af Hættemåger. 
Jeg blev nød til på grund af vinden, at stå ved skuret, hvilket bestemt ikke er et særligt godt sted at stå. Sigten mod nord er meget begrænset, på grund af skurets placering. Men da der var sandfygening i luften, samt at der jævnligt kom regnbyger var det nærmest det eneste valg. I kraftig nordvestenvind mangler vi i den grad et ordentligt læsted, med godt vy.. Selv sabinebunkeren er ikke optimal i lige netop den vindretning. 

I morgen kalder arbejdet, og jeg kommer ikke herud inden da. De lover også præcis samme vejr som i dag, bare med mere blæst. Så det bliver formentlig en stille morgen herude, men som så ikke bliver dækket desværre.

DMA.

Nordenvinden terrorisere fortsat

lørdag 13. juli 2019
af David Manstrup

Vejr: Vinden var i nord og det blæste 5 ms. Temperaturen lå på 15 grd. Der var overdækket med skyer og sigten lå på omkring 10 km. 

I modsætning til i går, var det dejligt at kunne se noget. Det meste af tågen var lettet, og i dag var muligt at se havet. På trods af den bedre sigt, var der stadig ret stille over havet. Nordenvinden gør det svært for os for tiden, og den har efterhånden været konstant hele juli lige med undtagelse af i går. Dagen bød på meget få vadefugle, hvor kun enkelte rødben, hvidklirer og en Islandsk ryle sås. Der var også lide bevægelser i de Toppet Skalleslugere, hvor 33 sås flyve syd i løbet af morgenen. Morgenobsen var squ lidt kedelig, og der går lang tid med at finde meget få fugle.
I blandt vadefuglene kom mere overraskende pludseligt 6 Pibeænder, som ikke er så talrige i julimåned. Derudover bød obsen også på en Gul Vipstjert, hvilket heller ikke er så taltig i Blåvand i juli. Fuglen landet på stranden kortvarigt, hvor den sås fint, inden den fortsatte nordpå.

I morgen loves der kraftig nordvestenvind, så det bliver nok også en stille dag.

DMA 

Efterårets første kjove

fredag 12. juli 2019
Vindstille og tågedis
af Bent Jakobsen

En vejrmæssigt helt utrolig dag med nærmest vindstille 1,7 m/s. Men det betød også at sigtbarheden var ret ringe med kun 500 m i begyndelsen af morgenobsen stigende til 1-3 km senere. Med det vindstille vejr var det fantastisk at se en helt blank vandflade, hvor himmel og vand gik ud i et. Temperaturen ligger stadig i den lave ende for en sommertemperatur. Det stille vejr varede ved hele dagen.

David Manstrup deltog i morgenobsen, som var noget stille i det første stykke tid på grund af tågen. Så i starten sås overhovedet ingen trækkende fugle. Så kunne vi heldigvis muntre os med nogle af de rastende vadefugle, idet der gik en flok på i alt 60 almindelige ryler på revlerne. Så det blev til i alt 109. Efterårets første trækkende store præstekraver med 9 sås også ligesom den første stenvender lige var nede og stå på revlerne. Det var i øvrigt noget som kendetegnede de trækkende fugle i dag, at mange af dem landede kortvarigt på revlerne inden de fortsatte.
En almindelig kjove hyggede sig lidt med hættemågerne og indimellem hvilede den sig på revlerne, men den forsvandt til sidst.
Pga det fantastisk stille vejr besluttede jeg at observere lidt længere tid end morgenobsen, hvilket dog ikke gav meget. To suler lagde lige vejen forbi ret tæt på, da de åbenbart havde registreret at der var gang i fiskende måger ret tæt på kysten.
Selv om vejret var perfekt lykkedes pga sigtbarheden ikke at få tal på sortænderne i dag.
Jeg tager til København i morgen hvor David så tager morgenobsen lørdag.
Vendehalsene ved stationen har ikke givet livstegn fra sig meget længe, så tror ikke de har ynglet herude i år. Til gengæld har jeg været i jævnlig forbindelse med en sommerhusejer på Hedetoftevej i Blåvand, som har haft vendehals ynglende. Han kunne i forgårs fortælle, at nu var ungerne fløjet fra reden.

Endelig vadefugle

torsdag 11. juli 2019
Og regnvejr
af Bent Jakobsen

DMI hjemmesiden er åbenbart delvist brudt sammen. Jeg kan i hvert fald ikke få data ned. Men endnu mindre vind end i går og så var den drejet i sydvest og vel helt nede på 3 m/s. Om morgenen regn som ophørte ved 5 tiden men begyndte så igen ved 7 tiden, så der kom to timers obs i bogen. Med regndisen var sigtbarheden også begrænset til 1-3 km.

En utrolig mærkelig morgenobs. De første tre kvarter var en ørkenvandring og nærmest ikke en fugl rørte sig. Ikke engang flyvende sortænder sås.
Men pludselig som ud af det blå kom så en flok strandskader og en flok på 20 islandske ryler. Og så kom der faktisk vadefugle de næste halvanden time.
Når man ser disse flokke af vadefugle passere i fuld fart er det fuglenes svar på formel 1. Det skal gå tjep når de skal tjekkes.
Så det blev den første rigtige vadefugledag i dag med strandskade 31, småspove 1, storspove 2, lille kobbersneppe 2, islandsk ryle 22, sandløber 1, almindelig ryle 76, hvidklire 1, rødben 5.
Vinden var jo ret svag i dag så fra den store klit kunne ude bag revet tælles ca. 9000 sortænder. Forholdene bliver uden tvivl bedre i morgen, så det bliver muligt at få et mere nøjagtigt tal.

Lys over havet. 20190711 115233

Fantastisk lys over havet i dag

De stemmeaktive terner er det rigtige Blåvand

onsdag 10. juli 2019
Første dag i juli uden kraftig vind
af Bent Jakobsen

Godt nok var vinden stadig nordvest, men den var nu helt nede på 6,1 m/s, så efterårstendenserne fra de foregående dage er nu afløst af tålelige forhold. Sommertemperaturen er stadig ikke noget at skrive hjem om med 12 grader, men hellere 12 end 40 grader, som de har i Sydeuropa. Med et skydække på 2-3/8 varmede solen ligeledes, så det var et helt nyt liv at være på morgenobs denne dag.
Sigten var som sædvanlig god med +30 km.

Dagens nye juliart var en toppet lappedykker som trak nord, og en tårnfalk gjorde trækforsøg. Ellers var det stæreflokke som var mest iøjnefaldende i dag med i alt 430 trækkende ud.
Der var slet ikke den aktivitet i sortænderne som de foregående dage, hvilket nok skyldes den noget svagere vind. Men der lå stadig rigtig mange uden for revet. Vi må håbe på meget svagt vind en af de kommende dage, så der kan komme et mere nøjagtigt tal på flokken.
Mågerne stod rigtigt godt i dag og rimeligt samlet, da tidevandet passede. 200 hættemåger fouragerede aktivt i nogle af de lave vandsamlinger, mens 130 sildemåger hvilede. Så er det gamle Blåvandshuk ved at vende tilbage med de hæst skrigende splitterner og de lidt mere lavmælte fjord/havterner stående på revlerne. I alt 63 og 25. Derimellem 6 dværgterner.
Med det fantastiske vejr og svage vind var det muligt at åbne lidt net i stationshaven i nogle timer hvilket gav 15 ringmærkede fugle aflæsninger (): gulbug 1, gærdesanger 1, tornsanger 2, gransanger 1, løvsanger 1, fuglekonge 1, tornirisk 4, lille gråsisken (1), gulspurv 4.
Den lille gråsisken var ringmærket i maj sidste år.
Under mærkninger sås en overflyvende kernebider.
Fyrhaven blev ikke åbnet, men nettene blev tjekket for at kunne konstatere, at de stadig står pænt og er klar til om 10 dage, hvor ringsæsonen begynder.
Den anden dag var David Boertmann og Hanne forbi med nogle gamle notesbøger, som Henning Noer har brugt til strandskadeartiklen i DOFT. Rigtigt hyggeligt, da det er mange år siden jeg sidst har set David.

Skyggebillede. 20190710 055715

De lange skyggers morgen

Hver dag sin lille opmuntring

tirsdag 9. juli 2019
Alt kan blive en vane selv nordvestenvind
af Bent Jakobsen

Igen i dag en blæsende dag fra nordvest med 8-9 sekundmeter og stød op til 12. Sommertemperaturen på 12,5 – 14,9 grader, så nogen går i shorts, det skal man når det er sommer. Jeg står på morgenobs med 2 trøjer indenunder en varm jakke, og har det ikke varmt. Solen kom slet ikke frem og smilede i dag med 8/8 i skydækket og sigtbarheden igen i dag +30 km. Når man så hører om vejret i radioen siger de varmt og solrigt med stille vind og op til 22 grader, undtagen den sydvestlige del af den jyske vestkyst, med blæst og overskyet. Det er ikke altid lige nemt.

Dagens overraskelse var i dag en krumnæbbet ryle, som landede på stranden med en flok almindelige ryler, inden de fortsatte. Det var jo en fin start.
Men ellers var det sortænderne som stjal billedet i alle 3 timer. En rigtig stor flok lå mellem revet og Horns rev 1, og der kom hele tiden fugle til og fra. I alt knap 14.000, men der ligger uden tvivl mere end 20.000, da der også ligger flokke nord for Hukket og ned mod Skallingen. Men flot at se hvordan de hele tiden rokerede rundt på kompensationstræk.
Splitternerne er også stigende i antal til i dag 74. Sidst på obsen kom en ung gøg trækkende mod nord i klitterne.
En skarv kæmpede i flere minutter med en fladfisk, og kunne ikke rigtig finde ud af at vende den rigtigt.
To kuttere lå med nettene ude og fik rodet godt op i bunden, hvilket betød at 1000 vis af måger lå efter dem.
En hundelufter synes hans hund skulle piske rundt et to præstekraver i flere minutter. Han fik da kaldt den til sig da han så at jeg kiggede på.
Og så ses der frem til dagen i morgen. Stadig nordvest men aftagende vind. Forhåbentlig giver det flere fugle.

Turteldue

mandag 8. juli 2019
8. dag i træk med nordvestenvind
af Bent Jakobsen

Stadig nordvestenvind dog aftaget lidt til 7,2 sekundmeter med stød op til 9. I løbet af dagen dog tiltagende vind igen. Temperaturen hele dagen svingende omkring 12 grader. 3-4/8 gav lidt sol imellem skyerne, og sigtbarheden var + 30 km.

Forventningerne var ikke store til morgenobsen med den sædvanlige nordvestvind, og det var da også begrænset, hvad der passerede på de 3 timer.
Småt med vadefugle med kun 29 strandskader, 3 småspover, 1 lille kobbersneppe og 4 almindelige ryler.
Stærenes mellemtræk satte lidt sit præg på obsen. En står flok på 270 kom lavt mellem klitterne. De fløj over stranden, men forsvandt igen ind over land. Men det var kun i kort tid for lige pludselig kom flokken igen med fuld speed på tog højde over stranden og fløj ud over havet. De skulle åbenbart have tilløb.
Dagens store overraskelse var 1 turteldue som kom flyvende lige forbi stationen og fortsatte mod fyrhaven, da jeg skulle til at forlade stationen. Desværre var der ikke mulighed for eftersøgning, da den stod på guidning i Ho.
Der ses med lange øjne på DMI hjemmesiden hver dag. Nu har nordvestenvinden hærget de første 8 dage af juli, og vi skal åbenbart hen til torsdag, inden der sker lidt nyt. Så tålmodig er en dyd.
I weekenden var Morten Jenrich på stationen og gjorde ringmærkningen klar til indsendelse til ZM. Søndag var han en tur på stranden om morgenen, men det var skuffende med fugle.

Blavand fyr. 20190708 055008

Fyret trues af en sky


1  |  2  |  3  |  ...  |  74     NÆSTE